Translate it!

czwartek, 8 listopada 2012

Czwartek we Włoszech? Czemu nie! Skomponuj własną pizzę.


CZAS PRZYGOTOWANIA CIASTA: około 7minut
CZAS OCZEKIWANIA: 20minut
ILOŚĆ PORCJI: 6 (2blachy)
CENA ZA BLACHĘ (Ciasto+sos): 6,43

LISTA ZAKUPÓW:
ciasto
450g mąki pszennej 1,45zł w tesco
1/2 szklanki mleka (około 110ml) 1,99zł za 1l (Milkland)
1/2 szklanki ciepłej wody (około 110ml)
mała łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek/oleju
 30g drożdży ok 0,85zł za 100g

sos na spód pizzy:
1 ząbek czosnku ok 1,50zł za główkę
koncentrat pomidorowy ok 1,39zł
(tylko)zioła prowansalskie ok 1,39zł
LUB
majeranek i 
bazylia i
oregano i
tymianek i
rozmaryn (wszystko ok 1,39zł sztukę)

przykładowe składniki na pizzę (wybierz swoje ulubione!)
3 pomidory ok 1,30zł
1 cebula ok 0,15zł
pieprz
oliwki 1,39zł w tesco (na 2 blachy)
boczek (jego cena zależy od ilości,ale nie jest drogi)
szynka (jej cena zależy od gatunku)
kiełbasa (jak wyżej)
salami ok 4,70zł (na 2 blachy)
kurczak ok 4zł za pierś
czerwona papryka ok 1,30zł
feta/ser kanapkowy favita 3,59zł (na 2 blachy)
ananas w puszce ok 3,19zł w tesco (na 2 blachy)
kukurydza ok 1,47zł w tesco (na 2 blachy)
czerwona fasola ok 1,99zł w tesco(na 2blachy)
pieczarki ok 3zł (na 4blachy)
mozarella 2,59zł (Milkland)
żółty ser ok 2,90zł



Pizzę piekę od dawna i w tym czasie wypróbowałam już masę przeróżnych przepisów, przyznam jednak,że ten okazał się najlepszy. Ciasto delikatnie rośnie w piecu, dodatkowo jest chrupiące i miękkie.

1. Naszą pizzę zaczynamy więc od ciasta,ponieważ będziemy musieli je odstawić do wyrośnięcia. 
Do ciepłej (nie gorącej!) wody wrzucamy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.Następnie przesypujemy mąkę do miski,dodajemy łyżeczkę soli, dolewamy mleka ,rozpuszczonych w wodzie drożdży i oliwy.Teraz podwijamy rękawy,mieszamy składniki i zagniatamy ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut (im dłużej,tym ciasto bardziej wyrośnie)
2. Drugi w kolejności jest sos do pizzy-jego przygotowanie jest bardzo proste. Do niewielkiej miseczki dodajemy 4łyżki koncentratu pomidorowego,następnie mamy do wyboru 2 rozwiązania.Pierwszym z nich jest dodanie około 5 łyżeczek ziół prowansalskich ,drugim -dodanie po jednej łyżeczce majeranku,bazylii,oregano,tymianku i rozmarynu.Następnie wgniatamy ząbek czosnku.
Dlaczego taki wybór?
Zioła prowansalskie są mieszanką rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, cząbru ogrodowego, oregano i majeranku,dlatego jeśli nie posiadamy tych wszystkich ziół,najprościej jest zmieszać ze sobą te najbardziej aromatyczne i łatwo dostępne.
Zapamiętaj!
Ważne aby sos do pizzy był gęsty ,dzięki niemu bowiem ciasto nie nasiąka sokiem z pomidorów,ananasa i innych wilgotnych dodatków

3. Jeśli nie minęło jeszcze 15minut od chwili odstawienia ciasta,możemy zabrać się za krojenie dodatków do pizzy.Jeśli mieszanie pięciu ziół zabrało wam ponad 15 minut to jesteście mistrzami świata (!) i powinniście teraz zabrać się za wałkowanie ciasta na blasze posmarowanej olejem.
Poniżej moja ulubiona kompozycja na pizzy:

4. Czwarty krok to smarowanie ciasta doprawionym wcześniej sosem do pizzy.
5. Teraz czas uwolnić wewnętrznego artystę -układamy składniki na cieście wedle własnego uznania, następnie trzemy mozarellę na tarce i posypujemy nią efekt naszych wypocin. Nastawiamy piec na 220 stopni i po doprowadzeniu piekarnika do odpowiedniej temperatury wsadzamy pizzę na 15-25 minut (pizza będzie gotowa,gdy jej brzegi zaczną się przyrumieniać)
Uwaga!
Jeśli wybraliśmy opcję z żółtym serem zamiast mozarelli dobrze jest ułożyć go od razu na sos i przykryć pozostałymi składnikami. Żółty ser łatwo się przypala,gdy położymy go na samej górze. Możemy także posypać serem gotową pizzę i zostawić na 2 minuty w piekarniku,aby się rozłynął.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz