Translate it!

niedziela, 9 grudnia 2012

Domowy fast food- hamburger


CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
CZAS OCZEKIWANIA: 0
ILOŚĆ PORCJI: 4
CENA OGÓŁEM21zł
CENA ZA PORCJĘ: 5,37zł

LISTA ZAKUPÓW:
400g antrykotu/polędwicy wołowej ok 8zł 
(lub poprostu jakiejś ładnej wołowinki z zawartością tłuszczu około 20%)
2 duże/4 małe bułki nadające się do hamburgera ok 1,50zł
musztarda Dijon teraz 1,99 tesco (normalna cena to 2,99zł)
2-3 czerwone cebule ok 0,60zł
1/3 szklanki letniej wody
/opcjonalnie :/
sos Worcestershire ok 9zł (używany najczęściej do Bloody Mery) lub Tabasco ok 12zł
1 duży pomidor/2 małe ok 0,50zł
ser topiony w plastrach ok 2zł
sałata ok 3,30zł
/opcjonalnie/ ocet winny ok 5,99zł
4 korniszony /ogórki kiszone ok 1zł
cukier,sól,pieprz
kechup ok 2,60zł w słoiczku
/opcjonalnie do sosu numer 2/ majonez ok 3,50zł
/opcjonalnie do sosu numer 1/ natka pietruszki ok 1,49zł za opakowanie

1. Jeśli wybierzecie odpowiednie mięso, najlepiej poproście o zmielenie go na miejscu, wszystkie gotowe mielonki mogą zawierać różne niespodziewane dodatki ;)
2. Drobno siekamy cebulę- 1dużą lub 2małe
3. Do mięsa dodajemy cebulę, (jeśli posiadamy) łyżeczkę tabasco/ sosu Worcestershire, 1-2 łyżki musztardy Dijon.Następnie doprawiamy solą,pieprzem i dolewamy ok 1/3 szklanki zimnej wody ( w celu związania włókien kolagenowych)
UWAGA!
Jeśli użyliście tabasko/sosu Worcestershire,użyjcie nieco mniej pieprzu

4. Formujemy 4burgery o grubości około 1,5cm i wstawiamy je do lodówki 

5. Dwa sposoby na sos:
/1/ Kechup mieszamy z pieprzem i natką pietruszki do smaku
/2/ Do kechupu i majonezu (stosunek 1:1) dodajemy mniej więcej tyle samo drobno posiekanej cebuli (czerwonej/zwykłej), następnie doprawiamy solą i pieprzem/ tabasco/ sosem Worcestershire

6. Bułkę rozcinamy na pół i wsadzamy do piekarnika aby się zarumieniła (150 stopni ok 8 minut) ,najlepiej zrobić to jednak na końcu, żeby się nie zagapić :)

7. Cebulę kroimy w cienkie plastry,pomidora w plastry średniej grubości, korniszony/ ogórki według uznania

8. Mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy około minut 10 co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po rozkrojeniu hamburgera powinniśmy otrzymać lekko różowy kolor mięsa.


9. Cebulę  wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posypujemy cukrem, pod koniec dodajemy odrobinę octu winnego(jeśli mamy) ,podpiekamy tak około 2 minut na małym ogniu, co jakiś czas ruszając patelnią.
10. Pomidora również wrzucamy na patelnię na parę minut do czasu aż lekko się przysmaży (najszybciej jest wrzucić pomidora razem z cebulą) .


11. Z piekarnika wyjmujemy bułkę (jeśli jeszcze jej nie przypaliliśmy) i układamy na niej po kolei :
sałatę,pomidor i cebulę z patelni, mięso, ser, sos, ogórki 

3 komentarze:

  1. To taki hamburger na bogato :D

    Jako sos do takiego hamburgera dobry jest sos duński (Romulada), a do majonezu z ketchupem sypię trochę czosnku :)

    Pozdro!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ostatnie podejscie do hamburgera skonczylo sie fiaskiem :) facet zamiast porzadnego miesa wolowego sprzedal mi mieszanke wolowo-barania, myslalam ze umre taki smrod w kuchni byl :D

    OdpowiedzUsuń