Translate it!

sobota, 27 kwietnia 2013

Tapas, czyli sedno hiszpańskiego stylu życia !


Tapas?

Porcja oliwek, kawałki chorizzo (pikantnej paprykowej kiełbasy), trójkącik tortilli de patatas,niewielkie kanapeczki - to najczęściej spotykane przystawki... ale nie jedyne! Tapas to przekąski podawane do piwa, lampki wina jak również solo. Hiszpanie często wpadają na tapas po śniadaniu, w przerwie od pracy, przerwie od przerwy czy wieczorem ze znajomymi.Tak naprawdę każda okazja jest dobra, aby delektować się kieliszkiem wina i przystawkami charakterystycznymi dla danego lokalu.

Ale,ale ... co oznacza słowo "tapa" i jaki ma związek z hiszpańską kuchnią?



            Zaczęło się w Andaluzji, kiedy kieliszek  przykrywano kawałkiem chleba lub glinianym spodeczkiem z darmową przekąską aby zabezpieczyć wino przed muchami,kurzem czy utratą aromatu. "Tapa" zatem oznacza "przykrywkę".
           Inna historia głosi, że Alfons X Mądry ,król Kastylii i Leonu cierpiał na kłopoty zdrowotne ale dzięki diecie polegającej na częstym jedzeniu niewielkich posiłków popijanych łykami wina został wyleczony. Władca postanowił upowszechnić zdrowy styl życia i tak od XIII wieku wraz z winem zaczęto serwować także coś na ząb. ( Studencka wersja nie odbiega od tej zasady: piwo i czipsy zawsze razem! ) 
           W zależności od regionu i lokalu możemy spotkać setki różnorodnych przystawek, zarówno te podstawowe (np.oliwki) jak i bardziej wyszukane -kalamary, krewetki, wiele rodzajów sera (...) 
Jednym z rodzajów tapas są "pinchos" - hiszpański odpowiednik polskich koreczków , czy też "banderillas" ,bardziej wyszukane przystawki składające się w dużej mierze z marynat.

Czego nie możemy sobie odmówić będąc w Hiszpanii?

            1. „Jamón serrano”  – rodzaj hiszpańskiej, surowej szynki, podsuszonej tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Katalonii,Kastylii i Estremadury
Jamón serrano” zdobi każdy szanujący się bar.
            2. „Pata negra” – czarne kopyto – to prawdziwy rarytas wśród szynek.Dojrzewająca co najmniej przez trzy lata. Warto do niej zamówić „pan con tomate”, z którego słynie Katalonia – proste danie składające się ze stostowanego chleba natartego czosnkiem i pomidorem
           3. „Queso manchego” jako idealne rozwiązanie dla osób nie jedzących mięsa.Jest to ser owczy pochodzący z La Manczy, podawany w niemal całej Hiszpanii
           4. "Alioli”- sałatka ziemniaczna  z trudnym do wykonania sosem z czosnku i oliwy z oliwek (jak zwykle istnieje zamiennik- czosnkowy majonez dostępny w sklepach )
          5. „Boquerones en vinagre” rodzaj sardeli w occie. 
          6."Tortilla de patatas"– ziemniaczany omlet,podawany na ciepło lub na zimno,popularny w całym kraju (przepis już wkrótce!)
          7. „Mariscos” – owoce morza – których różnorodność jest tutaj imponująca (zwłaszcza w rejonie Galicji). 
                         -Najprostsze „calamares a la romana” – kalmary na sposób rzymski –  smażone są na głębokim oleju w panierce. 
                         - „Chipirones fritos”  –chrupiące malutkie sepie skropione cytryną. 
                         -„Gambas al pil-pil”, czyli krewetki z rusztu w sosie czosnkowym.
                         -„Pulpo a la gallega” – galicyjski przysmak w postaci gotowanej ośmiornicy pokrojonej w okrągłe plastry, posypanej dużą ilością soli i papryki, podawanej na drewnianej desce.

Najlepsze miejsca z lokalnymi tapas!

Wyszukaj rejon/miasto/dzielnicę :
http://www.atapear.com/guia-de-bares-de-tapas/


Hiszpańskie przysłowia dotyczące wina

*Bienaventurados sean los borrachos, pues ellos verán a Dios dos veces
(Błogosławieni pijani,oni bowiem będą oglądać Boga dwa razy)

*Si bebes para olvidar, paga antes de empezar
(Jeśli pijesz,żeby zapomnieć -zapłać zanim zaczniesz)

*Comer sin vino es miseria y desatino
(Jedzenie bez wina to nędza i głupota)

*Abrigo contra el frío: estar buen bebido
(Schronienie przed zimnem: być dobrze upitym)

*El vino de La Palma, conforta el cuerpo y alegra el alma
(Wino z La Palma pociesza ciało i uszczęśliwia duszę)

*El buen vino resucita al peregrino
(Dobre wino ożywia pielgrzyma)

*De las uvas sale el vino y del vino el desatino
(Z winogron pochodzi wino i głupota)

*El agua para los bueyes y el vino para los reyes
(Woda dla wołów,wino dla królów)

Psst! Dzięki uprzejmości gospodarzy znalazłam się w posiadaniu ponad tysiąca przepisów na hiszpańskie tapas, spodziewajcie się zatem hiszpańskiej fali na moim blogu!
Buziaki !

2 komentarze:

  1. I'm lovin' it.
    super stronka, pozdrawiam tomek

    OdpowiedzUsuń
  2. czekamy zatem na przepisy! :) i to dużo przepisów! ;)

    OdpowiedzUsuń