Translate it!

niedziela, 5 maja 2013

Todos los dias....CHIPIRON! Hiszpański sposób na kalmary ;)



CZAS PRZYGOTOWANIA: 25minut
CZAS OCZEKIWANIA: 10minut
ILOŚĆ PORCJI: 2

CENA OGÓŁEM: 10,88 
CENA ZA PORCJĘ: 5,44 



LISTA ZAKUPÓW:
małe kalmary ok 6sztuk ok 6zł
1/2 szklanki mąki pszennej 1,49zł (tesco)
3 łyżki mąk kukurydzianej 2,99zł ( dobrze jak jest,ale nie musicie jej kupować)
3 łyżki ostrej/słodkiej papryki 1,29zł
1 łyżeczka soli
1 jajko ok 40gr
1/2 szklanki mleka ok 1,69zł

! Nie wiem jak wy ale ja nie wyobrażam sobie gotowania bez muzyki. Do tego dania mam dla was specjalną piosenkę o hiszpańskim chipiron,czyli o .... kalmarach ! :) 

1. Kalmary myjemy,nacinamy wzdłuż korpusu i zdejmujemy pierwszą warstwę skóry.
Jeśli kupiliście mrożone kalmary, prawdopopodobnie skóra już została usunięta.

2. Usuwamy wnętrzności jednym pociągnięciem za macki . Kalmary są świeże, jeśli wyjęcie wnętrzności sprawi wam lekką trudność- jeśli zawartość sama wypada z kalmara to znaczy, że jest nieświeży lub zbyt długo mrożony.


3. Na papierowym ręczniku ( studencka wersja papieru toaletowego nie wypaliła ) osuszamy kalmary, żeby panierka się lepiej trzymała

4. Kalmary kroimy na paseczki szerokości mniej więcej 2cm


5. Każdy pasek wywijamy na drugą stronę ,żeby powstały nam okrągłe krążki

7. Wszystkie składniki mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy ,mleko najlepiej jest dolewać stopniowo.


8. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu

9. Kalmary wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy, aby ciasto dostało się w każdy zakamarek 

10. Krążki wrzucamy na rozgrzany,(głębszy) olej i czekamy aż panierka nabierze koloru. Warto jest zmniejszyć ogień ,ponieważ kalamary łatwo się przypalają. Po kilku minutach obracamy krążki na drugą stronę.


11. Po zdjęciu z patelni przekładamy krążki na papierowy ręcznik,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu


12. Tak przyrządzone kalmary najlepiej smakują z sosem słodko-kwaśnym. Jeśli nie macie czasu możecie kupić taki sos w sklepie,natomiast jeśli wolicie sos domowej roboty oto przepis dla studentów : kilka łyżek kechupu,sok z ananasa,łyżeczka cukru,ocet ( lub sok z cytryny)

4 komentarze:

  1. Ach!Hiszpańska kuchnia! :) I kalmary, które uwielbiam :)

    Miłego wieczoru,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne. Uwielbiam je właśnie w takim wydaniu chrupiące i jeszcze do tego z cytrynką.

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba kalmary a nie kalamary

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tę piosenkę i zawsze jak robię jakąś specjalność hiszpańską, słucham jej. Polecam również zespół DINAMO... http://www.youtube.com/watch?v=u6CbDzLJDq8 włącz głośnik na maxa i wsłuchaj się - pozytywne brzmienia ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń