Translate it!

niedziela, 7 lipca 2013

Tortilla de patatas- czyli śniadanie, obiad, kolacja i tapas!



CZAS PRZYGOTOWANIA: 10minut
CZAS OCZEKIWANIA: 30minut
ILOŚĆ PORCJI: 8


CENA OGÓŁEM: 8,15 zł
CENA ZA PORCJĘ: ok 1 zł


LISTA ZAKUPÓW:
3-4 dużych ziemniaków ok 1zł
1duża cebula 0,15zł
200g boczku ok 5zł
5jajek ok 2zł
oliwa/olej
sól,pieprz

Po miesiącach (!) przerwy od gotowania / i blogowania / czas z sentymentem sięgnąć po przepisy z mojej hiszpańskiej skarbnicy. Zaczynamy więc od przepisu na tradycyjny hiszpański omlet! 

Tortilla de patatas czy też tortilla española to najbardziej popularne danie , jakie możecie spotkać w hiszpańskiej kuchni. Podawana na ciepło/ na zimno/ na śniadanie/ obiad/ kolację a także jako zagrychę (tapas) do alkoholu. Hiszpanie często serwują trójkąty tortilli na kawałku chleba lub jako zawartość bułki.
W zależności od dodatków , istnieją różne odmiany omletu : tortilla catalana z kiełbasą i fasolą, tortilla de setas z grzybami, tortilla de jamón z szynką .

Omlet idealnie sprawdza się jako danie studenckie, ponieważ można go 'kisić' w lodówce do trzech dni ( pod koniec miesiąca nawet pięć ;)) i podawać na zimno. Dodatkowo możecie się najeść do pełna , nie miażdżąc swojego studenckiego budżetu! 

Piosenka,która z pewnością natchnie was do energicznego potrząsania patelnią :
Bruno Mars- Treasure (klik!)


 1. Do głębokiej patelni nalewamy oleju do 1/3 jej wysokości i rozgrzewamy.
 2. Ziemniaki kroimy w plasterki (im cieńsze tym mniej czasu zajmie nam przygotowanie tortilli)
 3. Jajka rozbijamy ,doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, następnie mieszamy.
 4. Boczek i cebulę kroimy w kostkę/ plasterki , wedle uznania i umiejętności posługiwania się nożem.
 5. Zmniejszamy temperaturę i na rozgrzany olej wrzucamy ziemniaki, od czasu do czasu mieszając. 
Chodzi o to, żeby pod wpływem temperatury ziemniaki zaczęły się rozpadać a nie palić.
 6. Po ok 10minutach dorzucamy boczek i cebulę, ponownie mieszamy co jakiś czas.
 7. Mieszamy, mieszamy, mieszamy, żeby nic nie przykleiło się do patelni.
 8. Całą zawartość patelni przerzucamy na sitko i odsączamy z tłuszczu dociskając widelcem
 9. Następnie zawartość sitka po lekkim wystudzeniu wrzucamy do miski z jajkami ( warto wystudzić ziemniaki, żeby nie zrobić jajecznicy!)
 10. Całość wrzucamy ponownie na patelnię i na małym ogniu /2-3 w skali do 6/ 
-najlepiej pod przykryciem- smażymy do czasu , gdy omlet zacznie przypominać jedną całość.
 11. Nie mieszajcie! Trzymając pokrywkę od czasu do czasu poruszajcie patelnią ,żeby omlet nie przywarł do dna.
 12. Przewrócenie omleta wcale nie jest takie proste, żeby tego dokonać najlepiej jest nakryć górę patelni dużym talerzem i przewrócić tortillę do góry nogami, następnie ponownie zrzucić ją na patelnię.
 13. Jeśli tortilla wylądowała na waszym talerzu w jednym kawałku, to znaczy ,że ... jest dobrze.
14. Całość kroimy na trójkąciki i podajemy na kawałku chleba ;)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tę hiszpańską tortillę... Prosto i pysznie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń