Translate it!

niedziela, 28 października 2012

Pieczarki nadziewane


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 20minut
CZAS OCZEKIWANIA: 10 minut
CENA: ok 12 zł
ILOŚĆ PORCJI: 2
CENA ZA PORCJĘ: 6zł

LISTA ZAKUPÓW:
jak największe pieczarki ,cena za 8sztuk to ok 3,60zł
3 średnie cebule ok.0,50zł
ryż ok.3,80zł za 4woreczki  (na 4razy wystarczy)
bułka tarta ok 2,60zł za paczkę (wystarczy na wieki)
2 jajka ok 1,20zł
sól
pieprz





1. Zanim zaczniemy zajmować się pieczarkami wstawiamy 1 torebkę ryży do gotującej ,osolonej wody i gotujemy zgodnie z zaleceniami ,które są na opakowaniu (zazwyczaj 10-15 minut)

2. Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki .Najprościej jest robić to małym nożykiem zaczynając od wnętrza kapelusza.

3. Następnie ukręcamy nóżkę pieczarki w taki sposób,aby kapelusz nie pękł-ostrożnie.

4. Małą,spiczastą łyżeczką drążymy wnętrze kapelusza. Musimy robić to ostrożnie,aby kapelusz nie pękł i był możliwie najcieńszy .Wnętrze wydrążonego kapelusza wrzucamy do osobnej miseczki. Kroimy nóżki pieczarek i wrzucamy do tej samej miski.


5. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż się zezłoci
(UWAGA! Jeśli chcemy oszczędzić sobie nieprzyjemności związanych z działaniem cebuli, dobrze jest wrzucić ją na sitko i przelać wrzątkiem ,kiedy jest już pokrojona)

6. Do cebuli dorzucamy pokrojone nóżki pieczarek i wnętrze kapeluszy,mieszamy

7. Na końcu wyjmujemy ryż,odsączamy z wody i dorzucamy na patelnię mieszając ok 5minut


8. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia

9. Napełniamy wydrążone wcześniej kapelusze farszem i maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej




10. Smażymy na  małym ogniu ok 8 minut (najlepiej pod przykryciem)


11. Na koniec dodajemy żółty ser (opcjonalnie) i czekamy aż się roztopi .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz