Translate it!

niedziela, 28 października 2012

Risotto z miętowym kurczakiem


CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
CZAS OCZEKIWANIA: 15 minut
CENA: ok 30zł
ILOŚĆ PORCJI: 3
 CENA ZA PORCJĘ: 10zł

LISTA ZAKUPÓW:
ok 225g groszku ok 1,90zł
1/2 masła ok 3,50 zł za kostkę
1 czerwona papryka ok 1,30zł
podwójna pierś z kurczaka ok 8zł
1 duża cebula ok 0,20zł
2 ząbki czosnku ok 1,50zł za główkę
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej/sarepskiej ok 3,50zł (kamis)
200ml śmietany 12% lub 18% ok 3,60zł za kartonik
świeża mięta 3,69zł (tesco) 
ryż do risotto ok 4,35zł (można zamienić na zwykły ryż /makaron ) -wystarczy na 3razy
0,4l bulionu  (jeśli nie chce się wam gotować,może być kostka rosołowa)
sól,pieprz,olej 




1. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła(najlepiej klarowanego,na zwykłym nie powinno się smażyć-chyba,że na małym ogniu i nie długo) ,wrzucamy paprykę i smażymy przez 5 minut,aż się lekko przyrumieni. Następnie przekładamy na talerz.


2. Na patelnię po papryce wrzucamy pokrojoną cebulę oraz kurczaka,smażymy przez 8 minut ,aż kurczak się zezłoci. Na ostatnią minutę dorzucamy posiekany czosnek.


3. Do kurczaka wlewamy 200ml bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 3 minut,aż bulion zmniejszy objętość o połowę.


4. Dodajemy posiekaną miętę,paprykę,musztardę i groszek(uprzednio odsączony na sitku).


5. Doprawiamy solą (jeśli wybraliśmy opcję z kostką rosołową ,nie solimy!!!),pieprzem i śmietaną .


6. W małym rondelku roztapiamy 2 łyżki masła (na małym ogniu) i dodajemy szklankę ryżu risotto. Mieszamy,aż ryż stanie się przezroczysty.


7. Następnie dolewamy 2 szklanki bulionu i stale mieszając (ok 15 minut) czekamy,aż ryż nasiąknie całym bulionem.

 
8. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz