Translate it!

czwartek, 29 listopada 2012

Domowa tortilla prosto z Meksyku(razem z instrukcją obsługi!)


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS OCZEKIWANIA: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 6
CENA OGÓŁEM: ok 2zł
CENA ZA PORCJĘ: ok 0,36zł

LISTA ZAKUPÓW:
250g mąki pszennej ok 1,45 za kg
1 łyżka oliwy 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 0,56zł
1/2 łyżeczki soli
150ml wrzątku 
1. Do miski wsypujemy mąkę,1łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli,następnie dolewamy 150ml wrzątku i ugniatamy ciasto. Na sam koniec dolewamy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.
2. Odstawiamy ciasto (pod przykryciem) na 30 minut 
3. Ciasto dzielimy na około 6równych kawałków i wałkujemy każdy z nich. Aby placki były mniej więcej tej samej wielkości użyłam talerza,odbijając jego brzegi na cieście.Następnie wykroiłam placek nożem.
4. Jeśli ciasto wydaje się być za grube,możemy je ponownie rozwałkować.
 5. Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią ciasto (bez oleju!) . Opiekamy z obu stron aż zauważymy brązowe plamki (około 2 minut)  Poniższy placek był tym testowym,dlatego nie posiada plamek, ale na zdjęciu na poczatku postu widać je wyraźnie ;)  
 6. Jeśli wykładacie placki na talerz ,pamiętajcie o tym aby parę razy przewrócić je na drugą stronę ,ponieważ się "spocą" i z chrupiących placków zostanie nam mokra breja.

Poniżej kilka sposobów zawijania tortilli :)

4 komentarze:

  1. Ja często robię tortille w domu :) tylko ostatnio robię z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze, jesteś niemożliwa:D jak fajnie wszystko wypisane;D

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno wykorzystam kiedyś na obiad :).
    mniaam.

    OdpowiedzUsuń