Translate it!

sobota, 24 listopada 2012

Makaron z boczkiem,czosnkiem i świeżą natką pietruszki


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20minut
CZAS OCZEKIWANIA: 0minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
CENA OGÓŁEM: ok 10zł
CENA ZA PORCJĘ: ok 5zł

LISTA ZAKUPÓW:
+/- 200g boczku ok 4zł
makaron do spaghetti ok 3,80zł
3-4 duże ząbki czosnku ok 1,30zł za główkę
świeża natka pietruszki(OBOWIĄZKOWO!) ok 0,80zł
pieprz
oliwa z oliwek
1.Gotujemy makaron ,następnie siekamy czosnek i pietruszkę, boczek kroimy w kostkę.
2.Odkrajamy dolną partię boczku (tam, gdzie jest największa ilość tłuszczu),nastepnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię i wytapiamy.
3.Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojony  boczek.
4.Czekamy,aż boczek się przyrumieni i dorzucamy drobno posiekany czosnek,następnie smażymy wszystko razem około 2minut. (Nie przypalcie czosnku,bo będzie po wszystkim!)
5.W międzyczasie odcedzamy makaron i dorzucamy na patelnię (tyle,ile w danej chwili zjecie-nie ma sensu wrzucać całej paczki,ponieważ danie będzie bez smaku),następnie podgrzewamy stale mieszając około 3-5minut tak,aby makaron nabrał aromatu .
6.Całość doprawiamy pieprzem i posypujemy pietruszką w dużej ilości (bez pietruszki danie jest bez smaku,uwierzcie mi :) )

2 komentarze:

  1. Smacznie :) Jakoś nie szaleję za boczkiem, ale bywa niezastąpiony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć:) Aż pół opakowania makaronu dajesz na 1 porcję?

    OdpowiedzUsuń