Translate it!

piątek, 23 listopada 2012

Spaghetti last minute

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15minut
CZAS OCZEKIWANIA: 0
ILOŚĆ PORCJI: 4
CENA OGÓŁEM: ok 14-19zł ( w zależności od ziół)
CENA ZA PORCJĘ: ok 3,50-4,80zł

LISTA ZAKUPÓW:
Przecier pomidorowy Valfrutta (polecam!!!) 4,50zł za 0,7l
1duża cebula ok 0,15zł
2-3 ząbki czosnku ok 1,30zł za główkę
makaron do spaghetti ok 3,80zł
śmietanka 18% ok 2,60zł
pieprz
zioła prowansalskie 1,79zł
LUB
tymianek,majeranek,bazylia i rozmaryn (wszystko za 1,79zł)
1.Gotujemy makaron,żeby nie tracić czasu
2.Siekamy drobno cebulę wraz z czosnkiem ,następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż składniki zaczną sie rumienić.
3.Dolewamy cały przecier i czekamy około 3minut od czasu do czasu mieszając 
4.Jeśli mamy świeże zioła-siekamy je drobno.Jeśli nie,dodajemy 1łyżkę majeranku, 1łyżkę bazylii ,2 łyżeczki tymianku i 2łyżeczki rozmarynu/ lub 3 czubate łyżki (bądź więcej jeśli ktoś lubi) ziół prowansalskich (Dla jasności łyżka -duża łyżka do zupy,łyżeczka-mała  łyżeczka do herbaty) PS. Nie zapominajcie o makaronie!
5.Wszystko razem mieszamy ok 2minut na wolnym ogniu.Doprawiamy pieprzem,ewentualnie maggi sos jest dla was za mało słony.
6.Następnie dolewamy śmietanki-ja to robię na oko (2 "ślimaki " takie ,jak na zdjeciu)
7.Dla mnie spaghetti bez parmezanu to nie spaghetti. Z czystym sumieniem więc mogę polecić wersję studencką o nazwie Corregio za 4złote (wystarcza na długo)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz