Translate it!

piątek, 9 listopada 2012

Jabłecznik dla leniwych ;)


CZAS PRZYGOTOWANIA: max 5minut 
CZAS OCZEKIWANIA: 20-30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
CENA ZA PORCJĘ: ok 1,07zł

LISTA ZAKUPÓW:

2 duże jabłka ok 1,50zł
cynamon mielony 1,39zł (Prymat)
goździki 1,39zł (Prymat)
cukier (najlepiej brązowy) -chyba każdy posiada ;)

1. Jabka myjemy,następnie kroimy na pół i wycinamy gniazdo z pestkami

2. Każdą połówkę posypujemy delikatnie cukrem i cynamonem ,następnie wbijamy po 6 goździków na połówkę jabłka

Ciekawostka 
Cynamon ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.Poprawia także pamięć,wzmaga koncentrację i wspomaga ukrwienie mózgu oraz narządów wewnętrznych.Cynamon od wieków stosowany był jako naturalny afrodyzjak ,działający głównie na panie.
Goździk jest bogaty w minerały takie jak wapń, żelazo, fosfór, sód, potas oraz witaminy A i C. Mają ogromne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antyseptyczne. Goździk służy także jako doskonały lek na stres. Posiada stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne. Jest pomocny dla pacjentów cierpiących na bezsenność

3.Nastawiamy piekarnik na 180stopni (grzałka górna i dolna) 

4. Jeśli piekarnik osiągnął już wymaganą temperaturę wkładamy jabłka w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką) ,jeśli nie posiadamy takiego naczynia ,możemy użyć garnka z przykrywką (bez plastikowych części!) lub garnka z folią aluminiową w roli przykrywki
Porada
Próbowałam robić jabłka bez przykrywki i niestety jest to niemożliwe-stają się suche i cały czar pryska. Dzięki przkrywce w naczyniu wytwarza się odpowiednia tempetarura,dzięki której jabłka puszczają sok i nabierają aromatu cynamonu i goździków.
5. Jabłka wyciągamy po około 20-30 minutach,kiedy zaczną pękać.Nie martwcie się ,jeśli jabłka rozlecą nam się w naczyniu-to nawet lepiej! Mamy wtedy pewność ,że są miękkie i aromatyczne. Po wyciągnięciu na talerz polejcie je 'sosem' który pozostał w naczyniu i wyciągnijcie goździki . 

1 komentarz: