Translate it!

niedziela, 11 listopada 2012

Leniwa niedziela z leniwymi pierogami :)


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15minut 
CZAS OCZEKIWANIA: około 5minut
(jeśli mamy ugotowane wcześniej ziemniaki)
ILOŚĆ PORCJI: 2solidne
CENA ZA PORCJĘ: ok 4zł (5,20zł)

LISTA ZAKUPÓW:
biały ser 250g ok 2,29zł
ziemniaki 250g (na oko są to 2 duże ziemniaki) ok 0,20zł
mąka pszenna 100g ok 1,45zł za 1kg
sól
cukier
masło ok 3,50zł
(bułka tarta) ok 2,30zł
1jajko 0,70zł

1.Do miski wrzucamy 250g ugotowanych,przestudzonych ziemniaków ,100g mąki (zawsze lepiej dodać mniej i dosypywać w razie potrzeby) ,1 zółtko, 250g sera,pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru.Wszystko razem gnieciemy i formujemy na jednolitą masę.
Porada
Jeśli chcemy maksymalnie zaoszczędzić możemy dodać 2razy więcej ziemniaków przy podanych proporcjach sera.Wtedy oczywiście musimy dołożyć więcej o kolejne pół łyżeczki soli i cukru.Aby ciasto zachowało prawidłową konsystencję i odchodziło od rąk musimy dodać więcej mąki.Ja dosypuję mąki stopniowo do czasu ,aż ciasto przestanie się kleić i zacznie odchodzić od rąk.Jeśli przesadzimy z mąką -ciasto będzie zbyt twarde i za bardzo mączne w smaku.
2.Blat,na którym będziemy kroić ciasto delikatnie podsypujemy mąką, żeby nic nie przykleiło nam się do powierzchni.Następnie z wyrobionego wcześniej ciasta formujemy wałek grubości około 3centymetrów i delikatnie spłaszczamy go nożem.
3.Teraz dzielimy nasz "wałek" na równe części długości około 4centymetrów.
Wrzucamy na posoloną,wrzącą wodę i gotujemy 3minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię.
4.Leniwe pierogi najlepiej smakują z prawdziwą zasmażką z bułki tartej, masła i cukru.Jeśli jednak nie posiadamy bułki tartej w naszej ubogiej studenckiej spiżarni-wystarczy samo masło z cukrem.
Zatem: w małym rondelku roztapiamy około 1/3masła (na niewielkim ogniu,aby nie przypalić) ,następnie dodajemy łyżkę lub dwie bułki tartej (konsystencja powinna być lejąca) i dosypujemy tyle cukru ile uznamy za słuszne-ja lubię słodycze więc sypię ile się da ;)
5.Pierożki dobrze jest podawać z zimnym mlekiem. 
6.Niestety wszystko ,co dobre-szybko się kończy  ;)

4 komentarze:

  1. Ooo mniam, az mam ochotę na leniwe. Dobrze, że już po kolacji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam takie w swoim repertuarze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. to sa leniwe, kopytka sa bez sera bialego i polane okrasa na tlusto-boczek z cebula :)

      Usuń