CZAS OCZEKIWANIA: 0
ILOŚĆ PORCJI: 4
CENA OGÓŁEM: ok18zł
CENA ZA PORCJĘ: ok 4,50zł
LISTA ZAKUPÓW:
puszka (najlepiej dwie) tuńczyka w oleju ok 4,99zł
cukinia ok 2,10zł
1 duża cebula ok 0,15zł
4 (nie 2,jak na zdjęciu) ząbki czosnku ok 1,30zł za główkę
śmietanka w płynie 18% ok 2,60zł
parmezan (Corregio) ok 4zł
makaron ok 3zł
1. Cukinię kroimy w średniej grubości plastry,następnie w kostkęmakaron ok 3zł
2. Na patelnię wylewamy olej z tuńczyka i rozgrzewamy
3. Na rozgrzany olej dorzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek,podsmażamy ok 2 minut
4. Dorzucamy tuńczyka i chwilę podsmażamy,aż smaki przejdą się nawzajem
5. Cukinię dorzucamy do całości i smażymy aż stanie się miękka i nieco zmniejszy swoją objętość
6. Dolewamy śmietanki ( na oko ) i dusimy na małym ogniu kilka minut
7. To danie najlepiej podawać z parmezanem
Pycha, nie ma to jak makaron z mięsem(rybą) i warzywami- dla mnie obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńTylko wybrałam bym tuńczyka w oleju innym niż słonecznikowy. Podobno smażony jest rakotwórczy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń