Translate it!

wtorek, 12 lutego 2013

Serbska pikantna zupa warzywna


CZAS PRZYGOTOWANIA: 20minut
CZAS OCZEKIWANIA: 15-30minut
ILOŚĆ PORCJI: ok 6

CENA OGÓŁEM: 10,40 
CENA ZA PORCJĘ: 1,70 



LISTA ZAKUPÓW:
1 duża papryka 1,30zł
1 duża cebula 0,15gr
2 ząbki czosnku ok 1,50zł za główkę
mieszanka warzyw ok 3zł
2-4 duże ziemniaki ok 0,40gr
curry/ostra papryka 
sól
pieprz
pomidory w puszce (pokrojone /zmiksowane) ok 700ml ok 4zł
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy
2. Paprykę kroimy w drobne kostki

3. Ziemniaki obieramy ze skóry,nastepnie kroimy w niewielką kostkę
4. Na patelni rozgrzewamy olej,nastepnie wrzucamy cebulę,czosnek i paprykę. Redukujemy ogień i czekamy ok 5 minut 
5. W międzyczasie myjemy brokuły i dzielimy na małe kawałki
6. Zawartość patelni wrzucamy do dużego garnka
7. Następnie na tą samą patelnię wrzucamy mieszankę warzywną( może byc zamrozona) i smażymy ok 3 minut do czasu aż warzywa nabiorą koloru
8. Ponownie przerzucamy zawartość patelni do garnka i zalewamy ok 700ml wody.
9. Czekamy az woda zacznie sie gotować i dolewamy pomidory z puszki.
10. Doprawiamy solą,pieprzem i curry/ostrą papryką i czekamy ok 15-30 minut (im dlużej ,tym smak będzie bardziej intensywny)

3 komentarze:

  1. doobre :)
    polecam dorzucić do zupki jakieś mięsko; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuł pominięty w liście zakupów,
    Ziemniaki pominięte w przepisie, z resztą brokuł też :)

    OdpowiedzUsuń