sobota, 27 kwietnia 2013
Tapas, czyli sedno hiszpańskiego stylu życia !
Tapas?
Porcja oliwek, kawałki chorizzo (pikantnej paprykowej kiełbasy), trójkącik tortilli de patatas,niewielkie kanapeczki - to najczęściej spotykane przystawki... ale nie jedyne! Tapas to przekąski podawane do piwa, lampki wina jak również solo. Hiszpanie często wpadają na tapas po śniadaniu, w przerwie od pracy, przerwie od przerwy czy wieczorem ze znajomymi.Tak naprawdę każda okazja jest dobra, aby delektować się kieliszkiem wina i przystawkami charakterystycznymi dla danego lokalu.
Ale,ale ... co oznacza słowo "tapa" i jaki ma związek z hiszpańską kuchnią?
Zaczęło się w Andaluzji, kiedy kieliszek przykrywano kawałkiem chleba lub glinianym spodeczkiem z darmową przekąską aby zabezpieczyć wino przed muchami,kurzem czy utratą aromatu. "Tapa" zatem oznacza "przykrywkę".
Inna historia głosi, że Alfons X Mądry ,król Kastylii i Leonu cierpiał na kłopoty zdrowotne ale dzięki diecie polegającej na częstym jedzeniu niewielkich posiłków popijanych łykami wina został wyleczony. Władca postanowił upowszechnić zdrowy styl życia i tak od XIII wieku wraz z winem zaczęto serwować także coś na ząb. ( Studencka wersja nie odbiega od tej zasady: piwo i czipsy zawsze razem! )
W zależności od regionu i lokalu możemy spotkać setki różnorodnych przystawek, zarówno te podstawowe (np.oliwki) jak i bardziej wyszukane -kalamary, krewetki, wiele rodzajów sera (...)
Jednym z rodzajów tapas są "pinchos" - hiszpański odpowiednik polskich koreczków , czy też "banderillas" ,bardziej wyszukane przystawki składające się w dużej mierze z marynat.
Czego nie możemy sobie odmówić będąc w Hiszpanii?
1. „Jamón serrano” – rodzaj hiszpańskiej, surowej szynki, podsuszonej tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Katalonii,Kastylii i Estremadury.
„Jamón serrano” zdobi każdy szanujący się bar.
2. „Pata negra” – czarne kopyto – to prawdziwy rarytas wśród szynek.Dojrzewająca co najmniej przez trzy lata. Warto do niej zamówić „pan con tomate”, z którego słynie Katalonia – proste danie składające się ze stostowanego chleba natartego czosnkiem i pomidorem
3. „Queso manchego” jako idealne rozwiązanie dla osób nie jedzących mięsa.Jest to ser owczy pochodzący z La Manczy, podawany w niemal całej Hiszpanii
4. "Alioli”- sałatka ziemniaczna z trudnym do wykonania sosem z czosnku i oliwy z oliwek (jak zwykle istnieje zamiennik- czosnkowy majonez dostępny w sklepach )
5. „Boquerones en vinagre” rodzaj sardeli w occie.
6."Tortilla de patatas"– ziemniaczany omlet,podawany na ciepło lub na zimno,popularny w całym kraju (przepis już wkrótce!)
7. „Mariscos” – owoce morza – których różnorodność jest tutaj imponująca (zwłaszcza w rejonie Galicji).
-Najprostsze „calamares a la romana” – kalmary na sposób rzymski – smażone są na głębokim oleju w panierce.
- „Chipirones fritos” –chrupiące malutkie sepie skropione cytryną.
-„Gambas al pil-pil”, czyli krewetki z rusztu w sosie czosnkowym.
-„Pulpo a la gallega” – galicyjski przysmak w postaci gotowanej ośmiornicy pokrojonej w okrągłe plastry, posypanej dużą ilością soli i papryki, podawanej na drewnianej desce.
Najlepsze miejsca z lokalnymi tapas!
Wyszukaj rejon/miasto/dzielnicę :
http://www.atapear.com/guia-de-bares-de-tapas/
Hiszpańskie przysłowia dotyczące wina
*Bienaventurados sean los borrachos, pues ellos verán a Dios dos veces
(Błogosławieni pijani,oni bowiem będą oglądać Boga dwa razy)
*Si bebes para olvidar, paga antes de empezar
(Jeśli pijesz,żeby zapomnieć -zapłać zanim zaczniesz)
*Comer sin vino es miseria y desatino
(Jedzenie bez wina to nędza i głupota)
*Abrigo contra el frío: estar buen bebido
(Schronienie przed zimnem: być dobrze upitym)
*El vino de La Palma, conforta el cuerpo y alegra el alma
(Wino z La Palma pociesza ciało i uszczęśliwia duszę)
*El buen vino resucita al peregrino
(Dobre wino ożywia pielgrzyma)
*De las uvas sale el vino y del vino el desatino
(Z winogron pochodzi wino i głupota)
*El agua para los bueyes y el vino para los reyes
(Woda dla wołów,wino dla królów)
Psst! Dzięki uprzejmości gospodarzy znalazłam się w posiadaniu ponad tysiąca przepisów na hiszpańskie tapas, spodziewajcie się zatem hiszpańskiej fali na moim blogu!
Buziaki !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
I'm lovin' it.
OdpowiedzUsuńsuper stronka, pozdrawiam tomek
czekamy zatem na przepisy! :) i to dużo przepisów! ;)
OdpowiedzUsuń