Translate it!

niedziela, 22 marca 2015

Niedziela w Neapolu ... czyli spaghetti alle vongole :)


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS OCZEKIWANIA:  20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4

CENA OGÓŁEM: 25,64zł
CENA ZA PORCJĘ: 6,41zł

LISTA ZAKUPÓW:
500g małży ok 10zł ( makro, alma )
Makaron linguine ( spaghetti ) 2,20zł 
100ml białego wytrawnego wina 9zł
3 ząbki czosnku 1,49zł ( za główkę)
1 mała cebula 0,15zł
5 małych pomidorków ( najlepiej koktajlowych, słodkich) ok 2zł 
natka pietruszki 0,80zł

Przepis na owoce morza przyda się osobom będącym na erasmusie, z dostępem do tanich i świeżych owoców morza oraz wina ( oczywiście! ). Jeżeli chodzi o gotowanie w Polsce, po owoce morza najlepiej udać się do makro lub almy, po wino do studenckiej Biedronki. Portugalia w Biedronce- test i ceny win (klik!) <-- znajdziecie tu ceny i opisy poszczególnych win dostępnych w Biedronce. 
Jako, że bez muzyki nie ma gotowania polecam wam coś włoskiego ... i wbrew pozorom nie jest to piosenka o miłości ;)  Neffa - La mia signorina (klik!)

1. Wrzuć małże do ciepłej, posolonej wody. Odczekaj ok 8 minut
2. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron ( nie zapomnij o soli!)
3. Czosnek drobno posiekaj i posyp lekko solą, żeby puścił sok. Następnie obierz i posiekaj drobno cebulę.
4. Pomidorki pokrój na ćwiartki.
5. Wrzuć makaron do gotującej się wody.
6. Na oliwie z oliwek ( nie żałuj sobie!)  podsmaż cebulę i czosnek.

7. Dodaj małże i smaż ok 3 minut
8. Dodaj pomidorki i smaż kolejne 3 minuty
9. Dodaj wino , zostaw na ogniu przez około 5 minut
10. W międzyczasie drobno posiekaj natkę pietruszki i dodaj do małży
11. Dopraw solą i pieprzem
12. Dodaj makaron , wymieszaj
13. Buon appetito!

1 komentarz: