Translate it!

niedziela, 15 marca 2015

Barszcz czerwony, czyli o tym jak zupy ratują studencki budżet.


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS OCZEKIWANIA:  45-60 minut
ILOŚĆ PORCJI: garnek bez dna ( 3 studenckie dni: śniadanie ,obiad i kolacja)

CENA OGÓŁEM: 6,98 zł (bez uszek/ ravioli)

LISTA ZAKUPÓW:
włoszczyzna ( marchew, cebula, por, korzeń pietruszki ...) 2,99zł
1-1,5 kg buraków 1,50zł
3 duże ziemniaki 0,60zł
4 ząbki czosnku 1,49zł ( za główkę)
uszka / ravioli z grzybami ok 6zł/ kg - po przelewie od rodziców
porcja rosołowa ( mięso ) 0,40zł
1 łyżka stołowa octu 
sól, pieprz


Prawda jest taka , że nic nie ratuje studenckiego budżetu tak, jak robią to 3-dniowe zupy.
Mama z babcią powiedzą ,że trzeciego dnia rozboli cię brzuch ale to nieprawda!
Powiesz, że taka zupa nie ma wartości odżywczych- nieprawda!
Buraki opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają odporność i zapobiegają występowaniu nowotworów. Dodatkowo zawierają dużo kwasu foliowego , trochę witaminy C oraz całą masę pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan,  sód, miedź, cynk, fluor oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.
A zatem ... do dzieła dzielni studenci!

1. Wersja studencka zobowiązuje ,więc musisz znaleźć spory garnek - mój ma 5 litrów.
Obierz: marchew, korzeń pietruszki, cebulę i czosnek. Mięso opłucz i dodaj do garnka.
Dorzuć 2 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego , zalej wodą do 3/4 wysokości, posól.
Powyższa instrukcja to nic innego jak przepis na rosół ;)



2. Gotuj przez 40 minut

3. Obierz buraki , następnie połowę zetrzyj na tarce ( grube oczka ) ,pozostałą cześć pokrój w plastry / paski / kostki - wedle uznania.



4. Buraki "przykryj" wodą - nie wrzucaj do garnka pełnego wody, ważne jest aby puściły sok .
Gotuj przez 30 minut, przed upływem 30 minut sprawdź, czy buraki nie są nadal twarde.



5. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki , które po 40 minutach dodasz do rosołu.


6. Po upływie 40 minut wyciągnij z rosołu mięso i warzywa, wrzuć ziemniaki , następnie dodaj buraki wraz z wywarem. Gotuj kolejne 20 minut.



7. Dopraw jedną łyżką octu ( może być również cytryna- ta z kolei dodaje więcej goryczy) , pieprzem i odrobiną cukru.

8.Wersja z ziemniakami :


9. Wersja po przelewie rodziców :


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz