Translate it!

środa, 31 października 2012

Domowa piekarnia - chleb pełnoziarnisty


CZAS PRZYGOTOWANIA CHLEBA: około 45minut
CZAS OCZEKIWANIA: 
2h
ILOŚĆ PORCJI:
2 bochenki
CENA ZA BOCHENEK:
7zł


LISTA ZAKUPÓW:
0,5kg mąki tortowej ok 2zł
0,5kg mąki pełnoziarnistej ok 3,80zł z lubelli
siemię lniane ok 2zł
słonecznik łuskany ok 3zł
otręby pszenne ok 1,60zł
duży kefir/maślanka ok 1,80zł
cukier 
sól
80g drożdży ok 1,20zł
1 jajko ok 0,70zł


1. Przygotowujemy zaczyn w głębokiej misce: 80g drożdży rozdrabniamy widelcem,zalewamy1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!!), następnie dodajemy 2łyżeczki cukru ,2 łyżki mąki tortowej i mieszamy aż osiągniemy jednolitą masę.Całość przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce ,żeby wszystko wyrosło (ja owijam miskę z zaczynem w kołdrę.)

2. W dużej misce mieszamy ze sobą: 2 łyżeczki cukru,3 łyżeczki soli,1 szklankę siemienia lnianego, 2 szklanki otrębów pszennych, 1 szklankę słonecznika,duży kefir, 1/2kg mąki tortowej, 1/2kg mąki pełnoziarnistej na koniec dodajemy 1,5-2,5 szklanki ciepłej wody.Ilość wody zależy od konsystencji ciasta-starajmy się uzyskać jednolitą masę,odchodzącą od ręki . Ciasto nie może być ani za twarde ani zbyt lejące,dlatego ilość wody pozostawiam wam.(Pamiętajmy,że później dodamy zaczyn,który także wpłynie na konsystencję ciasta!!!)



3. Jeśli zaczyn powiększył swoją objętość wystarczająco,dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto.


4. Następnie smarujemy formę masłem i wykładamy papierem do pieczenia

5. Nastawiamy piec na temperaturę 20-40 stopni ,przekładamy chleb do form i wstawiamy do pieca,żeby ciasto wyrosło.Pamiętajmy o tym,żeby temperatura nie była zbyt wysoka,ponieważ ciasto zamiast wyrosnąć zacznie się piec.




6. Czekamy ok 20minut,aż ciasto wyrośnie na wysokość brzegów i wyjmujemy z pieca.



7. Rozbijamy jajko i smarujemy nim wierzch chleba,aby był on bardziej chrupiący i łatwiej się kroił. (Jeśli chcemy,możemy posypać go również sezamem )
Następnie nastawiamy piec na 180 stopni i po osiągnięciu wymaganej temperatury wstawiamy chleb na 1-1,5h . 


8. Jak sprawdzić,czy chleb jest upieczony?Po pierwsze musimy się zaopatrzyć w długie drewniane patyczki/wykałaczki ,po drugie musimy wbić taki patyczek w ciasto-jeśli na patyczku zostały elementy ciasta,oznacza to,że musimy jeszcze poczekać.Dodatkowo musimy pamiętać o tym,że pełnoziarnisty chleb z taką ilością składników nie wyrośnie już bardziej,ponieważ sam w sobie jest bardzo ciężki.

3 komentarze: