CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS OCZEKIWANIA: 35 minut
CENA: ok 22 zł
ILOŚĆ PORCJI: 3
CENA ZA PORCJĘ: ok 7zł
LISTA ZAKUPÓW:
Podudzie z kurczaka 6sztuk ok 8,30zł
Korzeń imbiru /imbir mielony ok 1,50zł
1 łyżka słodkiej papryki ok 1,70zł za paczkę
2 łyżki majeranku ok 1,70zł za paczkę
2 ząbki czosnku ok 1,50zł za główkę
2 łyżki miodu ok 6zł za niewielki słoik
sok z 2 cytryn ok 1,50zł
sól
pieprz
1. Podudzie myjemy,następnie odsączamy papierowym ręcznikiem,imbir ścieramy na tarce na średnich oczkach,wyciskamy sok z cytryny,siekamy czosnek.
2. Marynata : 2 łyżki majeranku,1 łyżka papryki, starty(po lewej) korzeń imbiru,2 szczypty soli,pieprz,posiekany czosnek,sok z cytryny,1 łyżka miodu,olej do zagęszczenia.
3. Podudzia zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
4. Po 2godzinach wyciągamy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę
5. Zalewamy marynatą,która została w misce
6.Pieczemy w 180stopniach przez 40minut
7. Podajemy z ziemniakami/fasolką szparagową/....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz