Translate it!

niedziela, 28 października 2012

Kurczak imbirowo-miodowo-... słodki!


CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS OCZEKIWANIA:
35 minut
CENA:
ok 22 zł
ILOŚĆ PORCJI:
3
CENA ZA PORCJĘ:
ok 7zł

LISTA ZAKUPÓW:

Podudzie z kurczaka 6sztuk ok 8,30zł
Korzeń imbiru /imbir mielony ok 1,50zł
1 łyżka słodkiej papryki ok 1,70zł za paczkę
2 łyżki majeranku ok 1,70zł za paczkę
2 ząbki czosnku ok 1,50zł za główkę
2 łyżki miodu ok 6zł za niewielki słoik
sok z 2 cytryn ok 1,50zł
sól
pieprz



1. Podudzie myjemy,następnie odsączamy papierowym ręcznikiem,imbir ścieramy na tarce na średnich oczkach,wyciskamy sok z cytryny,siekamy czosnek.

2. Marynata : 2 łyżki majeranku,1 łyżka papryki, starty(po lewej) korzeń imbiru,2 szczypty soli,pieprz,posiekany czosnek,sok z cytryny,1 łyżka miodu,olej do zagęszczenia.

3. Podudzia zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.


4. Po 2godzinach wyciągamy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę


5. Zalewamy marynatą,która została w misce


6.Pieczemy w 180stopniach przez 40minut

7. Podajemy z ziemniakami/fasolką szparagową/....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz