Translate it!

niedziela, 28 października 2012

Pstrąg maślano-cytrynowy


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS OCZEKIWANIA: 40 minut
CENA:
14zł
ILOŚĆ PORCJI: 
1
CENA ZA PORCJĘ:  14zł

LISTA ZAKUPÓW:

pstrąg (wypatroszony) ok 9zł 
2 cytryny ok 1,50zł
1/3 kostki masła ok 3,50zł za kostkę
tymianek (najlepiej świeży,w doniczce)  ok 1,79zł za paczkę
sól 
pieprz
folia aluminiowa



1. Myjemy pstrąga i zdrapujemy łuskę ostrym nożem (od ogona w kierunku głowy)


2. Kładziemy pstrąga na folii ,dobrze jest zrobić zapas, żeby później dało się podwinąć końce
3. Na małym ogniu roztapiamy masło,następnie smarujemy nim rybę zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz
4. Solimy,pieprzymy i doprawiamy tymiankiem (dosyć obficie) wewnątrz i z zewnątrz
5. Jedną cytrynę kroimy w średniej grubości plastry,drugą wyciskamy do pojemniczka
6. Delikatnie wkładamy plastry cytryny wewnątrz pstrąga,następnie skrapiamy sokiem z cytryny z zewnątrz


7. Owijamy w folię,zaginając rogi tak,aby nic nam nie wyciekło podczas pieczenia



8. Pieczemy 40minut w 180stopniach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz