CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS OCZEKIWANIA: 40 minut
CENA: 14zł
ILOŚĆ PORCJI: 1
CENA ZA PORCJĘ: 14zł
LISTA ZAKUPÓW:
pstrąg
(wypatroszony)
ok 9zł
2 cytryny ok 1,50zł
1/3 kostki masła ok 3,50zł za kostkę
tymianek (najlepiej świeży,w doniczce) ok 1,79zł za paczkę
sól
pieprz
folia aluminiowa
1. Myjemy pstrąga i zdrapujemy łuskę ostrym nożem (od ogona w kierunku głowy)
2. Kładziemy pstrąga na folii ,dobrze jest zrobić zapas, żeby później dało się podwinąć końce
3. Na małym ogniu roztapiamy masło,następnie smarujemy nim rybę zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz
4. Solimy,pieprzymy i doprawiamy tymiankiem (dosyć obficie) wewnątrz i z zewnątrz
5. Jedną cytrynę kroimy w średniej grubości plastry,drugą wyciskamy do pojemniczka
6. Delikatnie wkładamy plastry cytryny wewnątrz pstrąga,następnie skrapiamy sokiem z cytryny z zewnątrz
7. Owijamy w folię,zaginając rogi tak,aby nic nam nie wyciekło podczas pieczenia
8. Pieczemy 40minut w 180stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz