Translate it!

wtorek, 6 listopada 2012

Jak godnie dotrwać do 10. ?Obiad dla spłukanych


CZAS PRZYGOTOWANIA : około 25minut
CZAS OCZEKIWANIA: 10minut
ILOŚĆ PORCJI: 1
CENA ZA PORCJĘ: ok 6zł

LISTA ZAKUPÓW:
3 pomidory ok 1,30zł
1 mała cebula ok 0,10zł
1 kotlet schabowy ok 1,20zł (tesco)
bułka tarta ok 2,30zł
mały jogurt naturalny ok 0,49zł (tesco) 
sól
pieprz
1 jajko ok 0,70zł


1. Nieobrane ziemniaki wrzucamy do posolonej wody i gotujemy,aż będą miękkie. Następnie czekamy aż ostygną i obieramy ze skóry.

Czy wiesz,że...?
Gotując ziemniaki w skórce zyskujecie więcej wartości odżywczych,które tracimy podczas gotowania obranych ziemniaków.Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20 proc., a obranych do 54 proc. Większość witamin zawartych w ziemniakach rozpuszcza się w wodzie.Dlatego nie obierajcie ziemniaków na zapas i nie zostawiajcie zalanych wodą.Główne witaminy zawarte w ziemniakach to: potas (obniża ciśnienie krwi), magnez (budulec kości,poprawia przemianę materii,łagodzi zmęczenie i stres!), wapno,żelazo,fosfor(...)

2. Pomidory koimy najpierw na pół,następnie każdą z połówek ponownie na pół i na 3 (jak na zdjeciu). Cebulę siekamy drobno w kostkę.


3. Do pomidorów i cebuli dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego,doprawiamy pieprzem i solą.


4. Zanim przystąpimy do walki z kotletem schabowym proponuję zaopatrzyć się w folię spożywczą/woreczki do kanapek,aby móc położyć je na mięsie. Dlaczego? Ponieważ mięso,które musimy ubić tłuczkiem bardzo lubi odpryskiwać.


5. Jajko rozbijamy na talerzu i mieszamy widelcem,kotleta przed panierowaniem doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Następnie obtaczamy mięso w jajku(1) i bułce tartej (2) .


6. Na patelnię wlewamy olej i czekamy aż rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury. Jak ocenić temperaturę oleju? Bardzo łatwo-wystarczy poruszać patelnią ,jeśli stał się bardziej płynny niż na początku -jest dobrze rozgrzany.
Czy wiesz ,że?
Temperatura smażenia jest bardzo istotna,ponieważ jeśli wrzucimy kotleta na zimny olej,zacznie nasiąkać tłuszczem.To samo dotyczy zdejmowania mięsa z patelni-jeśli wyłączymy palnik przed ściągnięciem kotleta z patelni,zacznie nabierać oleju.Mięso pieczemy około 4 minut z jednej i z drugiej strony.



3 komentarze:

  1. Oj w akademiku często trzeba było tak walczyć z oszczędnościami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie dostałam akademika,ale w mieszkaniu też nie łatwiej;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm brzmi pysznie :) moj ulubiony obiad :)

    OdpowiedzUsuń