Translate it!

środa, 31 października 2012

Domowy chleb z aromatycznym pesto,mozarellą i pomidorami


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 5minut
CZAS OCZEKIWANIA: 5minut
CENA: ok 5 zł
(zakładając,że chleb i pesto mamy w spiżarni)


LISTA ZAKUPÓW:

mozarella ok 4zł
pomidor ok 0,50zł

sos pesto ok 15zł 

przepis na pesto: 

( http://stolowkastudencka.blogspot.com/2012/10/zielonozielonopesto-klasyczny-woski-sos.html )
przepis na chleb:
( http://stolowkastudencka.blogspot.com/2012/10/domowa-piekarnia-chleb-penoziarnisty.html )

1.Chleb,pomidory i mozarellę kroimy w plastry.Chleb smarujemy pesto ,następnie nakładamy resztę składników,lekko pieprzymy.
2.Do rozgrzanego na 180 stopni pieca wkładamy chleb.Czekamy około 5minut  aż chleb się zarumieni a mozarella lekko rozpłynie.Miejmy na uwadze to,że bazylia nie lubi wysokiej temperatury i jeśli przetrzymamy ją w piecu zbyt długo-nabierze gorzkiego smaku.

3 komentarze:

  1. Sos pesto w tesco kosztuje 5zł wiem bo kupuje i jest dosc dobry, do wyboru wersja tradycyjna lub z pomidorami, polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto + mozarella + pomidory = połączenie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Anonimowy- a ile bazylii jest w tym pesto? Ostatnio widziałam nawet ziemniaki w składzie kupnego pesto

    OdpowiedzUsuń